O analiză a publicaţiei britanice The Guardian îl plasează pe premierul României, Victor Ponta, într-o listă scurtă a liderilor "însetaţi de putere" din Europa de Sud-Est a căror preocupare este întărirea şi chiar forţarea prerogativelor pentru "a-şi croi un sistem al intereselor proprii”.
Victor Ponta este enumerat printre exemple ca Vladimir Putin, Recep Tayyip Erdoğan sau Miloş Zeman, într-un articol care îl vizează, ca personaj principal, pe premierul maghiar, Viktor Orban, “puternicul premier la ale cărui prerogative ar râvni orice politician”, dar care “şi-a forţat adesea mandatul pentu a crea un sistem în care să-şi perpetueze puterea”.
Ca exemplu, este invocată criza politică din vara anului trecut, declanşată în contextul suspendării preşedintelui şi a iniţierii referendumului pentru demiterea acestuia. “În România, anul trecut, premierul Victor Ponta a încercat ceea ce a fost perceput drept o lovitură de stat la limita Constituţiei pentru a-şi înlătura rivalul politic, duşmanul – preşedintele Traian Băsescu. A eşuat”, relatează The Guardian, citat de gandul.info.
Analiza pleacă de la exemplul lui Viktor Orbán care, “cu două treimi din parlament în mână, poate face ce vrea”. Ceea ce nu l-a scutit însă de observaţiile critice ale Bruxelles-ului, unde ultima propunere a fost monitorizarea acţiunilor lui Orban de către Comisia Europeană.
Situaţia sa nu este însă singulară în zonă, remarcă jurnaliştii britanici, efectele fiind forţarea limitelor mandatelor încredinţate în mod democratic, intimidarea presei şi înăbuşirea oricărei disidenţe. “În Sud-Estul Europei, unde domină politicieni lideri autoritari şi populişti aleşi în mod democratic, folosind puterea statului şi o serie întreagă de instrumente de intimidare pentru a strivi orice disidenţă, a demoniza opoziţia, a slăbi presa şi a-şi croi un sistem al intereselor proprii”, scrie public