Românii se numără printre salariaţii Uniunii Europene cu cele mai puţine zile libere legale şi de concediu. Avem 8 zile libere de sărbători naţionale, excluzându-le pe cele care pică duminica, şi 21 de zile de concediu într-un an, potrivit ultimului studiu, din 2012, al organizaţiei Eurofound. La polul opus, Slovacia are 14 zile libere naţionale, iar angajaţii din Germania, Danemarca şi Franţa se bucură de 30 de zile de concediu anual.
Din iulie 2012, când a fost introdusă în Codul Muncii ziua de 15 august, Adormirea Maicii Domnului, în rândul zilelor libere legale, românii au 12 sărbători legale, majoritatea religioase, care însă în practică pot fi mai puţine, dacă le scădem pe cele care pică sâmbăta sau duminica, considerate oricum zile nelucrătoare.
Zilele nelucrătoare, aşa cum sunt ele stabilite de Codul Muncii, sunt:
1 si 2 ianuarie; prima si a doua zi de Pasti – în 2013: 5 şi 6 mai; 1 mai; prima si a doua zi de Rusalii – în 2013: 23 şi 24 iunie; Adormirea Maicii Domnului - 15 august; Sfântul Andrei – 30 noiembrie; 1 decembrie – Ziua Naţională a României; prima şi a doua zi de Crăciun - 25 şi 26 decembrie.
În realitatea, în 2013, salariaţii români se bucură în total de 8 zile libere stabilite prin lege, din cele 12 trecute în Codul Muncii.
Însă, pentru bugetari Guvernul a creat posibiliatea unor minivacanţe, aşa cum e şi cazul acum, de Adormirea Maicii Domnului, când premierul Victor Ponta a anunţat că, pentru majoritatea bugetarilor, va fi liberă şi ziua de vineri, 16 iulie, pentru a le oferi un weekend de patru zile.
Suntem printre europenii cu cele mai puţine zile libere
Ultimul studiu realizat de organizaţia Eurofound a Uniunii Europene (UE) care analizează timpul de lucru şi liberele din statele UE, din 2012, plasează România la coada clasamentului în ceea ce priveşte numărul de