Pentru a obţine dreptul de a fi membri în conducerea unor regii tentante financiar, aleşii locali ai USL mint în privinţa situaţiilor de incompatibilitate şi fac presiuni asupra premierului şi în Parlament, pentru modifi carea unei legi din 2003, care a început să se aplice târziu. Sursa: NICU DÎRDÎIAC
Aproximativ 50 de aleşi locali, consilieri, primari sau preşedinţi de Consilii Judeţene se află în incompatibilitate din cauza prezenţei lor în conducerea unor regii autonome sau asociaţii de dezvoltare intercomunitară. Anunţul a fost făcut de preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), Horia Georgescu.
Oficialul a infirmat datele alarmiste lansate de Mariana Gâju (PSD), prim-vicepreşedintele Asociaţiei Comunelor din România (ACR), care susţinea că 1.200 de primari s-ar fi aflat în stare de incompatibilitate. Edilul a încercat să pună presiune în Parlamentul controlat de USL pentru a putea modifica Legea nr. 161 din 19 aprilie 2003 privind asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice. „Cifra pe care a avansat-o doamna Gâju nu este reală şi nu corespunde datelor pe care le are ANI. Doamna Gâju este unul dintre primarii care a fost identificat în stare de incompatibilitate”, a punctat Georgescu.
Incompatibilii vor modificarea legii Mariana Gâju este primar în comuna Cumpăna (Constanţa) şi se află în situaţie de incompatibilitate din cauza prezenţei în SC RAJA SA Constanţa. O delegaţie a Asociaţiei conduse de Gâju va veni la Guvern pe 20 august, ca să protesteze pentru modificarea acestei legi şi pentru a prezenta premierului şi ministrului Justiţiei un protest semnat de 2.800 de primari.
PSD Constanţa, vârf de lance Portavocea edililor incompatibili sunt liderii organizaţiei PSD Constanţa: Radu Mazăre, Nicuşor Contantinescu şi Mariana Gâju. Principalul suporter al cestora este vicepremierul Liviu Dragnea. „E proastă Legea 16