Clujenii Mihai Motocu şi Flaviu Rus au conceput un sistem de siguranţă a datelor pe internet inspirat din metoda dezvoltată de Guvernul SUA pentru lansarea rachetelor nucleare. Sistemul, unic în lume, spun ei, va revoluţiona piaţa de securitate. Ei spun că un astfel de program ar împiedica scurgerile de informaţii de genul scandalului Snowden.
Scandalurile recente de spionaj au crescut importanţa securităţii datelor pe internet. Edward Snowden a reuşit să obţină, fără probleme, date despre proiectul PRISM al americanilor, iar oamenii se întreabă cât de bine criptate sunt acele informaţii. Nivelul cel mai evoluat de criptare este la 56 de biţi, care înseamnă o cheie a documentului care permite 2 la puterea 56 de permutări. Hackerii trebuie să replice capacitatea de a decripta şi de a ajunge la acele permutări. Mulţi au reuşit, dar acum există şi alte soluţii de protecţie.
Inspiraţi din lansarea rachetelor nucleare
Scena în care pentru lansarea rachetelor nucleare este nevoie de introducerea mai multor coduri, în acelaşi timp, de către cel puţin două persoane a devenit un clişeu al filmelor de acţiune americane. Doi tineri clujeni, pasionaţi de IT, Mihai Motocu şi Flaviu Rus, s-au inspirat din această scenă pentru a dezvolta un produs despre care spun că va revoluţiona internetul sau, mai precis, siguraţa datelor pe internet.
“Pentru crearea Zenith Secure am fost inspiraţi de metoda dezvoltată de Guvernul SUA pentru lansarea rachetelor nucleare. Pentru o astfel de lansare, e necesar să ai mai multe coduri care să fie introduse, în acelaşi timp, de către preşedintele şi secretarul apărarii SUA. Astfel, ne-a venit ideea acestui produs nou, special, care să poată fi implementat rapid şi utilizat de aproape oricine”, explică Mihai Motocu. Proiectul a fost dezvoltate de o echipă din cadrul firmei de IT Agilio, infiinţată în 2006 de cei