Bucătăria de vară. Mâncarea bogată în verdețuri și legume are o paletă de arome aparte și dificil de armonizat cu vinul la masă. Câteva reguli simple vă pot ghida totuși în alegerea dumneavoastră
Vara nu ne petrecem foarte mult timp in bucatarie. Întâi de toate pentru că e cald și evităm să încingem prea des aragazul sau cuptorul. Apoi pentru că avem la îndemână o sumedenie de legume si fructe pe care le putem prepara in diverse feluri, fără să le gătim prea mult la foc. În fine, vremea frumoasă de afară ne îmbie să petrecem cât mai mult timp în aer liber și să mai încingem și un grătar din când în când.
Prin urmare, mâncărurile ușoare de sezon sunt în mare parte salatele, iar gusturile combinate ale legumelor pot fi acompaniate cu succes de anumite vinuri, care sunt de cele mai multe ori albe sau roze. Paleta de salate pe care le putem prepara vara este extrem de diversă, însă un reper bun în alegerea vinul potrivit este ingredientul de bază, cel pe care vrem să-l scoatem în evidență în salata respectivă. Cu el vom încerca să armonizăm vinul. De cele mai multe ori acest element poate fi dressingul. De pildă o salată dreasă cu lâmăie și ulei de măsline trebuie însoțită de un vin cu mineralitate ridicată, precum Sauvignon Blanc sau Fume Blanc. Dacă salata este verde din abundență, cu spanac, salata verde sau rucola, vom încerca să aducem alături un vin cu taninuri pronunțate, precum Pinot Grigio sau Chablis. Dacă dominanta salatei este carnea care a fost marinată în prealabil vom alege vinuri cu ceva mai mult corp. Pentru pui, de pildă, un rose făcut din Merlot, iar pentru vită chiar un vin roșu ceva mai sprințar, precum Chianti sau Pinot Noir, răcite ușor în prealabil.
Chiar și fripturile, în miez de vară, sunt mai ușoare. De pe grătar nu pot lipsi puiul sau curcanul, peștele sau fructele de mare. Dacă preferați să le mâncați s