Numărul lucrătorilor români şi bulgari în Marea Britanie a crescut cu 26% în trei luni, din aprilie până în iunie, de la 112 mii la 141 de mii, potrivit datelor oficiale publicate de Oficiul Naţional de Statistică. Această creştere are loc cu mai puţin de cinci luni înaintea eliminării restricţiilor de pe piaţa muncii pentru cetăţenii celor două ţări.
Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej
Afluxul de lucrători din România şi Bulgaria dă apă la moară celor care au avertizat că Marea Britanie riscă să fie "invadată" de cetăţeni ai celor două ţări după data de 1 ianuarie 2014.
Migration Watch UK, o organizație neguvernamentală eurosceptică ce monitorizează imigrația, spune că acest lucru dovedește că de la anul vor veni și mai mulți români și bulgari decât se prognozase.
Guvernul britanic a refuzat să facă o estimare, dar Migration Watch a afirmat că balanța migratorie netă din România și Bulgaria va fi de 50 de mii de persoane anual pe următorii cinci ani.
Diplomații români și bulgari din Marea Britanie au dat asigurări că un astfel de exod nu va avea loc. Potrivit Ministerului de Interne, românii și bulgarii reprezintă doar 0,3% din populația activă a Marii Britanii. O purtătoare de cuvânt a adăugat și faptul că în perioada aprilie–iunie 2013 au sosit în Marea Britanie la lucru mai multe persoane și din țările vestice ale Uniunii Europene.
Începând de anul viitor, cetățenii români și bulgari vor putea lucra fără restricții în toate statele Uniunii Europene. Acest fapt a creat preocupare în rândurile oficialităților britanice, care au atras atenția că migrația sporită ar putea genera presiuni asupra serviciilor de sănătate și educație și asupra pieței imobiliare.
Deschiderea totală a pieței muncii pentru români și bulgari și posibilele efecte, subiect adesea pomenit de tabloidele britanice constituie o temă predilectă p