Palatul Braunstein, una dintre cele mai cunoscute construcţii din municipiul Iaşi, n-a beneficiat niciodată, în istoria de peste 100 de ani, de lucrări de întărire a structurii de rezistenţă.
Primăria Iaşi a intrat în administrarea Palatului Braunstein în cursul anului 2012, după ce a achitat 1,4 milioane de lei pentru clădirea de patrimoniu aflată la kilometrul 0 al Iaşiului.
După ani întregi de discuţii care au vizat fie întârirea structurii de rezistenţă, fie măcar refacerea faţadei construcţiei, municipalitatea a anunţat abia acum că pune la dispoziţie 103.000 lei unei firme care să readucă bijuteria arhitectonică la strălucirea de altădată.
Ofertele pot fi depuse până la 4 septembrie a.c., dar până la desemnarea câştigătorului şi începerea efectivă a lucrărilor ar mai putea trece luni bune.
Construit în anul 1900 de către Adolf Braunstein, un negustor evreu care deţinea mai multe spaţii comerciale în zonă la acea vreme, palatul prezintă risc seismic de grad 0 şi ar fi necesitat de mai mulţi ani evacuarea şi efectuarea de lucrări de consolidare urgente.
În momentul preluării de către municipalitate, în clădire încă mai locuiau cu chirie în jur de 25 de familii, dar prin hrube şi curtea interioară îşi mai făceau veacul şi persoane fără adăpost. Cei de la primărie au reuşit între timp să-i mute pe cei mai mulţi dintre locatari şi spun că abia acum este momentul pentru lucrările de consolidare.
Cu toate acestea, suma pusă la dispoziţie pentru restaurare ar putea fi mult prea mică. Expertiza tehnică în baza căreia a fost decisă finanţarea, a fost făcută într-o perioadă în care specialiştii n-au avut acces la toate încăperile din clădire, în subsolul palatului ar putea exista un sistem de hrube, care să slăbească şi mai mult structura de rezistenţă. În plus, construcţia se află în imediata vecinătate a liniilor de tramvai, iar vibra