Un nou test dezvoltat de oamenii de stiinta ar putea permite medicilor sa depisteze boala Alzheimer cu un deceniu inainte de aparitia primelor simptome.
Cercetatorii au descoperit un nivel mai redus de ADN in lichidul cefalorahidian al subiectilor cu predispozitie de a dezvolta boala Alzheimer, relateaza The Telegraph.
Aceasta descoperire ar putea permite o diagnosticare care va da posibilitatea pacientilor sa urmeze un tratament cu mult timp inainte de aparitia simptomelor de debilitate.
Ei sustin ca descoperirea bolii in stadiul incipient face posibila utilizarea de medicamente pentru a preveni acumularea de materiale toxice in celulele creierului, celule care provoaca boala Alzheimer.
Exista 800.000 de persoane cu dementa in Marea Britanie, din care aproximativ 60.000 mor in fiecare an.
In prezent, singura modalitate de a diagnostica cu exactitate boala Alzheimer este post-mortem, pana atunci medicii bazandu-se pe o serie de teste mentale si cautand simptome.
Profesorul Ramon Trullas, conducatorul echipei de la Institutul de Cercetari Biomedicale de la Barcelona, a declarat:
"Daca constatarile noastre initiale vor fi confirmate de alte laboratoare, rezultatele vor schimba modul in care gandim in prezent despre cauzele care provoaca boala Alzheimer. Aceasta descoperire ne-ar putea permite sa gasim mai multe tratamente eficiente care sa fie administrate in stadiul preclinic".
Din cercetarile efectuate si publicate in Analele de Neurologie, s-a constatat o scadere a cantitatii de ADN mitocondrial in lichidul cerebral spinal la pacientii cu Alzheimer.
ADN-ul mitocondrial este de obicei gasit sub forma unor structuri mici, care actioneaza ca adevarate centrale electrice de celule si sunt mostenite numai prin linie materna.
Profesor Trullas si colegii