Pe 15 august 1888 se înfiinţa ziarul "Adeverul". Cu momente agitate în istorie, cu înteruperi şi cu modernizări, ziarul a ajuns astăzi la 125 de ani. Suntem printre cele mai vechi publicaţii din lume încă active, deşi istoria gazetelor europene şi globale începe puţin înainte.
Istoricii consideră că primul ziar publicat în Europa este "Relation aller Furnemmen und gedenckwurdigen Historien", numit simplu "Relation", a fost înfiinţat în Strasbourg, pe vremea aceea în teritoriile germanice, de către Johann Carolus. Anul 1605 este considerat cel de apariţie al primului cotidian din lume. Dar acea publicaţie este astăzi defunctă, la fel ca şi alte titluri apărute în acea perioadă.
Primul ziar care a trăit o vreme îndelungată a fost "La Gazette" din Franţa, între 1631 şi 1915. După definiţia unui ziar, nu poate fi încadrat în această categorie, deoarece apărea săptămânal, dar a fost o gazetă respectată.
Cel mai vechi ziar din lume este acum doar un site
În 1645 se înfiinţa în Suedia "Ordinari Post Tijdener" (foto dreapta), iar în ziua de astăzi este cel mai vechi ziar încă existent. Astăzi se numeşte "Post Och Inrikes TIdningar" şi este o gazetă guvernamentală.
De pe 1 ianuarie 2007 ziarul a trecut exclusiv online. Fostul redactor-şef al publicaţiei, Hans Holm, declara că "e un dezastru cultural" această trecere.
Vechime prin fuziune
O altă publicaţie considerată printre cele mai vechi din lume vine din Olanda. "Weeckelycke Courante van Europa" a fost înfiinaţat în 1656 şi era un săptămânal care avea un nume ce se traducea "Săptămânalul Europei".
În timpul ocupaţiei naziste a fost forţat să fuzioneze cu ziarul regional "Haarlems Dagblad", iar acesta din urmă se laudă cu faptul că este cel mai vechi ziar încă existent. Ediţia online poate fi accesată aici.
Cea mai veche ediţie printată, un buletin de stat
Pentru c