Accidentele de circulație abundă, iar experții susțin că autoritățile abordează prea simplist problema securității traficului.
După un nou accident rutier tragic petrecut săptămâna aceasta, guvernul R. Moldova a discutat astăzi la o ședință specială măsuri pentru o mai mare siguranță pe drumurile țării.
Patrulare zilnică pe străzi şi razii în baruri şi discoteci pentru prevenirea vânzării de alcool către minori - este ceea la ce se gândesc autorităţile să întreprindă imediat, urmare a accidentului ce a cutremurat opinia publică în ultimele zile.
Expertul în siguranţa circulaţiei rutiere, Ilie Bricicaru, critică însă aceste măsuri, ca fiind ineficiente, şi spune că situaţia de pe şosele este atât de gravă încât este necesară o abordare mult mai elaborată şi mai complexă: „Pentru că totul se face greşit. A fost adoptată în 2010 o strategie de siguranţă rutieră care a fost uitată acum şi nimeni nu-şi aminteşte de ea. Este chiar un document făcut bine, care prevedea instituirea unei agenţii directoare, care să se ocupe nu de dirijarea rutieră, precum li s-a părut unor miniştri şi s-au speriat, ci de studii şi analize de siguranţă rutieră, ca pe urmă să dea soluţii. Ceea ce nu se întâmplă la noi. Sunt iarăşi nişte măsuri populiste care până la urmă toate ministere convocate vor face câte un raport şi iar se va termina tot până la un nou accident.”
Ultima dată problema siguranţei rutiere fusese pusă tranşant cu aproape un an în urmă, când un microbuz a fost lovit de tren pe o trecere la nivel cu calea ferată, accidentul soldându-se cu cinci morţi şi patru răniţi. De atunci însă puţine îmbunătăţiri s-au produs, iar explicaţia experţilor este că din cauza unei abordări simpliste a problemei.
Premierul Iurie Leancă la ședința guvernului x Premierul Iurie Leancă la ședința guvernului Un sistem automatizat de supravegh