Fluviul Dunărea va fi monitorizat, în perioada 13 august - 26 septembrie, de unii dintre cei mai mari experţi în domeniu din Europa. Aceştia au pornit de la izvoarele fluviului, din Regensburg, în cadrul celei mai mari expediţii, Expediţia comună de supraveghere a Dunării (Joint Danube Survey- JDS 3), care este cea mai mare expediţie din lume ce se desfăşoară de-a lungul unui curs de apă.
Ca şi la celelalte două ediţii (din anii 2001 şi 2007), JDS3 îşi propune să strângă noi informaţii cu privire la parametrii de calitate ai Dunării care nu sunt acoperiţi de monitorizarea desfăşurată permanent de către toate ţările riverane Dunării şi, în acelaşi timp, are ca scop colectarea unor date uşor comparabile pentru tot cursul de apă.
Expediţia reuneşte experţi şi oameni de ştiinţă din Austria, Slovacia, Ungaria, Serbia, Croaţia, Bulgaria şi România. Din echipa internaţională fac parte şi trei români, din cadrul Administraţiei Naţionale Apele Române: Florentina Dumitrache (chimist din Bucureşti), Claudia Nagy (biolog din cadrul Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa) şi Mary Crăciun (chimist din cadrul Administraţia Bazinală de Apă Jiu- Sistemul de Gospodărire a Apelor Mehedinţi).
Echipa internaţională va călători din Germania până în România, pe o distanţă de 2.357 km şi va trece prin toate cele zece ţări pe care le străbate Dunărea: Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Serbia, România, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina. „În tot acest interval, experţii vor efectua monitoring investigativ şi activităţi de cercetare referitoare la starea ecologică şi chimică a apei, sedimentelor prin analiza indicatorilor biologici (fitoplancton, fitobentos, macrofite, macronevertebrate şi peşti), fizico-chimici (indicatori generali, regim de oxigen, regim de nutrienţi, metale grele, micropoluanţi organici etc.), hidromorfologici, microbiologici. O parte d