Premierul român este unul dintre liderii din estul şi sudul Europei care conduc cu mână de fi er, scrie ziarul britanic într-o analiză incendiară. Sursa: AGERPRES
O nouă generaţie de autocraţi se ridică în Europa Răsăriteană, punând la încercare tinerele democraţii din fostul spaţiu de influenţă sovietică. Printre aceştia, ziarul britanic The Guardian îl enumeră, într-un articol consacrat în bună măsură şefului executivului de la Budapesta, Viktor Orban, şi pe premierul român Victor Ponta, acestuia din urmă descriindu- i caracteristicile de autocrat astfel:
„În România, anul trecut, premierul Victor Ponta a încercat ceea ce a fost în largă măsură considerată a fi o lovitură de stat constituţională eşuată cu scopul de a-şi înlătura rivalul politic şi duşmanul, preşedintele Traian Băsescu. A dat greş” scrie publicaţia citată. Exemplul României este dat într-o înşiruire de turbulenţe politice generate în estul Europei de protagonişti precum Viktor Orban, Miloş Zeman, noul preşedinte ceh, Vladimir Putin, liderul de la Kremlin, şi, în afara spaţiului geografic menţionat, Recep Tayyip Erdogan, premierul turc.
Însetaţi de putere
Articolul intitulat „Autocraţii Europei de Est, o nouă încercare pentru democraţie” îl are în prim-plan pe Viktor Orban, şeful guvernului ungar ale cărui reforme constituţionale controversate au făcut obiectul criticilor sistematice din partea UE şi a Statelor Unite. O sete de putere care vlăguieşte democraţia, avertizează un militant pentru libertăţi civile din Ungaria, referindu- se la vârtejul de legi şi amendamente constituţionale adoptate de guvernarea Orban din 2010 până în prezent.
„Dar premierul ungar nu este singurul din sud-estul Europei, acolo unde domină lideri autoritari şi populişti aleşi în mod democratic, uzând de puterea statului şi o sumedenie de instrumente de intimidare pentru a zdrobi poziţiile disiden