Cu o pustietate cruntă în instituţiile de cultură din Cluj pe durata verii - absolut toate sunt închise timp de două luni - ziuadecj.ro a întrebat un teatrolog, un director de instituţie de cultură şi un actor cât de utilă ar fi o stagiune de vară în oraş, în condiţiile în care Cluj-Napoca va fi capitală europeană a tineretului peste 2 ani şi candidează la titlul de capitală culturală europeană peste alţi 6.
Filarmonica de Stat "Transilvania" a susţinut ultimul concert în iunie, la fel şi Teatrul Naţional şi Opera Română - singurii care susţin spectacole sunt actorii Teatrului Maghiar, care în iulie au montat 23 spectacole la festivalul de la Avignon. E legitim un concediu de aproape două luni până la redeschiderea stagiunii, în septembrie? "De la jumătatea lunii august în cep repetiţiile; vacanţa efectivă e de o lună", spune teatrologul Claudiu Groza.
În România nu sunt oraşe cu stagiuni de vară, cu excepţia Bucureştiului, adaugă el. "E un festival de vară în Vâlcea, în iulie, poate pe litoral să se
E oportună o stagiune de vară la cluj în condiţiile în care ecapitală culturală a tineretului peste 2 ani şi candidată la capitala culturală europeană peste 8? "Nu-mi dau seama cât ar fi de eficientă", spune Groza. "Poate ar trebui gândită o ministagiune adaptată sezonului, eventual cu spectacole de stradă mai degrabă".
Cristian Grosu e unul dintre cei mai apreciaţi tineri actori ai Teatrului Naţional din Cluj. "O stagiune de vară ar fi binevenită în Cluj-Napoca", spune el. "Dar nu cred că ea ar trebui să se desfăşoare tot în teatru, cred mami degrabă că Teatrul ar trebui să iasă în stradă, în locuri mai puţin convenţionale, să producă spectacole "uşoare", de vară, ceea ce ar duce şi la o mai bună strategie de marketing". În acest mod, spune el, teatrul ca act de cultură ar deveni mai vizibil "şi ar atrage cu siguranţă viitori