Cu o tradiţie centenară, Ziua Marinei Române sărbătorită în fiecare an la 15 august, este o manifestare de cuget nu numai pentru marinari, dar şi pentru întregul popor român a cărui vocaţie de navigatori dăinuie de peste două milenii.
Este ziua în care Marina Română prăznuieşte cu simţăminte profunde pe maica Domnului – Sfânta Fecioară Maria – considerată de vremuri ca patroana sa. Această datină creştină şi românească, care a dobândit noi valenţe contemporane îşi are originea în istoria milenară a poporului nostru, pentru care râurile de graniţă, Dunărea şi Marea Neagră reprezintă tot atâtea elemente de referinţă ale unui spaţiu de existenţă şi identitate naţională.
Indiferent că sunt „marinarii de apă dulce” sau „lupi de mare”, marinarii sunt acei oameni care şi-au legat existenţa de ape, acei oameni care cu romantism şi pasiune şi-au ales o profesie plină de riscuri, privaţiuni şi sacrificii, animaţi însă de curaj şi dăruire. Şi pentru că meseria de marinar implică poate mai mult ca oriunde munca în echipă, această sărbătoare constituie un prilej de pomenire a celor care au trecut în nefiinţă, mulţi dintre ei făcându-şi până în ultima clipă datoria la posturile lor.
„Faptul că frontiera mehedinţeană este o frontieră de apă a determinat apariţia în structura Poliţiei de Frontieră Mehedinţi a unei importante componente navale formată din 90 poliţişti de frontieră marinari care beneficiind de suportul tehnic a 27 de nave şi ambarcaţii asigură supravegherea a 193,8 de kilometri fluviali de frontieră”, a declarat comisarul şef Valeriu Pera, purtătorul de cuvânt al Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Mehedinţi.
Dotarea cu nave şi ambarcaţii performante de ultimă generaţie a uşurat misiunile de supraveghere a frontierei pe fluviul Dunărea şi a făcut posibilă contracararea de către poliţiştii de frontieră marinari fenomenului de