Cuantumul remuneraţiei brute orare negociate pentru un zilier nu poate fi mai mic decât 4,74 lei şi mai mare de 10 lei pe oră, potrivit actului normativ ce aduce modificări Legii nr.52/2011, ce a fost adoptată în ultima şedinţă de Guvern. Mai mult, veniturile din activităţi necalificate cu caracter ocazional, realizate de persoanele fizice apte de muncă din familiile beneficiare de ajutor social, potrivit legii 416/2001 privind venitul minim garantat, nu se iau în considerare la menţinerea dreptului de ajutor social. Alte modificări aduse Legii 52/2001 vizează copiii. Astfel, pot presta activităţi necalificate copiii care au împlinit vârsta de 16 ani. Pentru cei care au doar 15 ani este necesar în acest sens acordul părinţilor sau al reprezentanţilor legali, cu precizarea activităţilor ce urmează să fie desfăşurate de copil, activităţi pe care beneficiarul trebuie să le consemneze într-un registru.
Pot angaja zilieri atât persoanele juridice cât şi persoanele fizice autorizate şi întreprinzătorul persoană fizică titular al întreprinderii individuale sau întreprinderii familiale. Pentru a nu exista dubii, activităţile necalificate cu caracter ocazional ce pot fi prestate de zilieri sunt numai acele activităţi care se realizează întâmplător, sporadic, care nu au un caracter permanent.
Toţi zilierii trebuie înregistraţi de beneficiar într-un registru de evidenţă al zilierilor, iar înregistrările trebuie să fie realizate în ordine cronologică, fără a lăsa pagini sau poziţii libere, iar extrasul din acest registru trebuie să poată fi transmis către Inspectoratul Teritorial de Muncă şi în format electronic.
Actul normativ adoptat de Guvern creează posibilitatea efectuării plăţii zilierului la sfârşitul fiecărei zile, în numerar sau prin folosirea mijloacelor de plată electronică, precum şi posibilitatea de efectuare a plăţii la sfârşit de