Nicio universitate românească nu a reuşit să pătrundă în clasamentul Shanghai al universităţilor mondiale, un top aşteptat, dar contestat deopotrivă, dat fiind faptul că pune mai mult accent pe partea de cercetare decât pe predare.
La fel ca şi anul trecut, universităţile care s-au clasat pe primele locuri sunt instituţiile de învăţământ superior americane, confirmând încă o dată supremaţia Statelor Unite ale Americii (SUA), informează Hotnews.ro.
Astfel, primele trei locuri sunt ocupate de Harvard, Stanford şi Berkeley. Pe locul al patrulea se situează Massachusetts Institute of Technology (MIT), în timp ce locul cinci este ocupat în 2013 de universitatea Cambridge din Marea Britanie.
De altfel, 17 universităţi aflate în top 20 sunt din America. Cu toate acestea, clasamentul Shanghai este unul comentat în toată lumea, dată fiind metodologia utilizată şi faptul că este privilegiată cercetarea în ştiintele exacte în detrimentul predatului, mult mai dificil de cuantificat.
Totodată, sunt luate în calcul numărul de premii Nobel atribuite foştilor elevi sau cercetătorilor, numărul de medalii Fields (echivalentul Nobelului în matematică) precum şi numărul de articole publicate exclusiv în reviste anglo-saxone precum "Nature" şi "Science".
In top 500, SUA au 146 de instituţii de învăţământ superior (patru mai puţin decât în 2012), urmate de Marea Britanie (37, una mai puţin decât în 2012), Germania (37, acelaşi număr) şi China (34, niciuna în top 100).
Prima universitate franceză, Universite Pierre et Marie Curie (Paris VI) ocupă locul 37, urmată de Paris Sud (XI), locul 39.