Un studiu genetic a descoperit originea comună a mai multor tipuri de cancere.
Cercetătorii din Marea Britanie au alcătuit prima hartă din lume a proceselor mutaţionale care declanşează dezvoltarea tumorilor - o performanţă care ar putea duce în viitor la punerea la punct a unor metode mai bune de tratare şi de prevenire a multor tipuri de cancer, relatează Reuters. Într-un studiu publicat miercuri în revista Nature, cercetătorii care au analizat peste 7.000 de genomuri (coduri genetice) ale unor forme comune de cancer au descoperit 21 de "semnături" ale proceselor care afectează ADN-ul uman. "Acesta este un pas important pentru descoperirea proceselor care declanşează formarea cancerului", a declarat Serena Nik-Zainal, de la Institutul Wellcome Trust Sanger, participantă la acest studiu.
"Prin analize detaliate, vom putea începe să folosim de acum înainte în folosul nostru cantitatea uluitor de mare de informaţii îngropate adânc în AND-ul cancerelor, înţelegând cum şi de ce se declanşează acele forme de cancer", a adăugat ea. Toate cancerele sunt cauzate de mutaţii ale ADN-ului care apar în celulele corpului pe parcursul vieţii unei persoane.Oamenii de ştiinţă sunt siguri deja de anumite lucruri, precum faptul că substanţele chimice din ţigarete cauzează mutaţii în celulele pulmonare, iar acestea declanşează cancerul pulmonar, şi faptul că razele ultraviolete declanşează mutaţii în celulele tegumentare, iar acestea duc la cancerul de piele.
Însă cercetătorii nu descifraseră încă procesele biologice care cauzau acele mutaţii, aflate în spatele celor mai multe tipuri de cancere comune. "Am început să aflăm destul de multe lucruri despre consecinţele pe care le au aceste mutaţii. Însă, de fapt, deţinem un nivel rudimentar de înţelegere a faptului care cauzează acele mutaţii, în primul rând", a spus Mike Strat