Egiptul a trăit ieri cea mai însângerată zi de la începutul revoltei care l-a doborât pe Hosni Mubarak. Aproape 280 de oameni, dintre care 43 de poliţişti, şi-au pierdut viaţa în confruntări violente, în întreaga ţară.
Guvernul a instituit starea de urgenţă, în timp ce intervenţia violentă a forţelor de ordine a fost condamnată de mai multe cancelarii străine.
După mai multe avertismente, unităţile speciale ale poliţiei au trecut la desfiinţarea celor două tabere ale Fraţilor Musulmani, susţinătorii lui Muhammad Morsi. Forţele de ordine şi manifestanţii islamişti se acuză reciproc că au deschis, primii, focul cu muniţie de război.
În câteva ore, luptele de stradă au cuprins mai multe cartiere din Cairo. La un moment dat, manifestanţii furioşi au aruncat, de pe un pod, un vehicul al poliţiei.
Sute de oameni au fost ucişi şi alte câteva mii - răniţi. Printre victime se numără şi trei ziarişti: un operator britanic de televiziune, un reporter egiptean şi unul din Emiratele Arabe Unite. Alţi jurnalişti au fost, şi ei, la un pas să fie surprinşi de schimburile de focuri.
Violenţa s-a propagat şi în provincie. La Alexandria, Suez şi alte oraşe au fost devastate clădiri guvernamentale şi secţii de poliţie iar câteva biserici creştine au fost incendiate.
Fraţii Musulmani susţin că numărul victimelor este mult mai mare decât cel oficial. Câţiva lideri islamişti au fost arestaţi iar fiica altuia dintre ei a fost ucisă în timp ce manifesta.
Laureatul premiului Nobel pentru pace, Mohamed ElBaradei, a demisionat din funcţia de vicepreşedinte, ca protest faţă de violenţa poliţiei.
Guvernul declară, însă, că era obligat să restabilească ordinea.
Represiunea brutală din Egipt a fost condamnată de mai multe guverne din lumea musulmană, dar şi din Occident. Secretarul de stat ameri