Concursul va viza doar amenajarea străzii, fără parcare pe această arteră. Reprezentanţii arhitecţilor au pregătit o parte din documentaţia necesară lansării unei competiţii pentru artera din centrul oraşului.
Concursul de soluţii a fost anunţat încă de la începutul anului, dar deocamdată intenţia nu s-a concretizat în practică. Tema Kogălniceanu revine după ce va fi lansat concursul pentru reamenajarea Pieţei Mihai Viteazul, care are de asemenea calendarul decalat.
Pietonalizarea străzii Kogălniceanu a fost una dintre temele dezbătute în cadrul Universităţii de vară organizate de filiala Transilvania a Ordinului Arhitecţilor din România luna trecută la Cluj. Cu acest prilej, arhitecţii şi studenţii arhitecţi au lucrat la o documentare a zonei. "Studiul s-a extins şi a prins nu doar strada, ci şi curţile adiacente şi spaţiile semi-publice, am analizat faţade, ganguri, curţi. S-a avut în vedere nu doar o analiză din punct de vedere urbanistic, ci şi sociologic, s-a discutat cu proprietarii din zonă şi a fost realizat şi un releveu 3D al străzii, ceea ce aduce un mare beneficiu pregătirii unei teme de concurs. Aş zice că suntem undeva cam la 80% gata cu această temă", a explicat Szabolcs Guttmann, preşedintele filialei Transilvania a Ordinului Arhitecţilor din România. "Ca principală concluzie în urma studierii situaţiei ar fi ideea că pietonalizarea străzii Kogălniceanu nu este suficientă. Este importantă conectarea acesteia în ţesutul urban, iar asta se poate face tocmai utilizând aceste spaţii ale curţilor, dintre care unele aparţin universităţilor, iar altele sunt private. Cele mai multe sunt acum utilizate haotic şi impropriu, dar ar fi foarte interesant ca acestea să devină parte a oraşului, iar viitoarea pietonală Kogălniceanu să fie legată de străzile A. Iancu şi de Piaţa Unirii", a completat Guttmann.
În ceea ce priveşte mult dezbătuta ide