Conflictul diplomatic romano-ungar, provocat de presedintele Jobbik la Joseni, continua sa capteze atentia presei din strainatate. "Extremistii ungari sunt activi si in tarile invecinate. Provocarile lor genereaza opozitie si revolta din partea Guvernului", noteaza cotidianul Tageszeitung din Berlin, intr-un articol intitulat: "Partidul Jobbik din Ungaria - o problema nazista importata in Romania".
"2013 este ultimul an in care politicienii ungari se pot desfasura nestingheriti in Romania", citeaza sursa germana declaratiile presedintelui Basescu la adresa "tensiunilor diplomatice provocate intre Bucuresti si Budapesta de presedintele Jobbik", Vona Gabor.
"Impotriva Jobbik si a gruparii sale paramilitare si-au exprimat pozitia si Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea antisemitismului in Romania (MCA), dar si Institutul Elie Wiesel. Ministerul de Externe al Romaniei a cerut Guvernul ungar sa se distanteze de pozitia celor de la Jobbik. Nationalistii romani se folosesc de acest scandal pentru a legitima campaniile antimaghiare si xenofobe", mai scrie taz.de.
Din Elvetia, Tagblatt remarca faptul ca "Romania critica extrema dreapta ungara". "Politicienii de la Budapesta viziteaza constant zonele locuite de minoritatea maghiara din Romania. Aproape de fiecare data ei provoaca tensiuni cu Bucurestiul folosindu-se mai mult sau mai putin de retorici nationaliste si extremiste. Pentru prima data a reactionat violent presedintele Romaniei Traian Basescu. El le-a reprosat liderilor ungari ca sustin solicitarile pentru autonomie ale minoritatii maghiare din Romania", scrie Tagblatt.ch.
Tot din Elvetia, cotidianul Blick scoate in evidenta declaratiile presedintelui Traian Basescu si sublineaza ca "pana acum Romania s-a abtinut, insa de acum Ungaria va fi constant pusa la respect. Romania nu va fi niciodata reform