Mezelurile fac parte din categoria „alimente culturale”, sau alimente pe care nicio alta fiinta nu le mananca. Acestea sunt generate de imaginatia omului si de cultura gastronomica a acestuia si, consumate in mod frecvent, ne distrug sanatatea.
„Aici e vorba de carnea, laptele, fructele şi legumele chinuite în fel şi chip, termic, în care se mai adauga şi E-uri, şi sare, şi zahar. Alimentele culturale nu au corespondent în natura.”
Poporul roman a inceput de multi ani sa consume alimente la pachet. Anumite forme de cancer s-a dovedit ca sunt induse de o hrana nesanatoasa. Suntem pe locul al treilea la obezitate în UE, acum zece ani eram pe locul 20. Obezitatea, care a devenit epidemica la copii, e mult mai periculoasa decat la adulti si a fost decretata de curand de OMS drept boala cronica. Noi facem cel mai mare rau posibil cand le dam copiilor şi nepotilor noştri alimente culturale, moarte. Acestea trebuie contrabalansate cu legume, fructe, seminte, germeni si vlastari.
Este de prisos sa spun ca celebrul pachetel cu mezel (eventual asezat intre doua felii de paine alba unse, in prealabil, cu margarina) e o adevarata vedeta nu doar in randul copiilor, ci si al adultilor, care si-l prepara pentru a-l lua la serviciu.
Dar nu disperati! Exista totusi alternative la muschiul file sau pastrama de pui/curcan, plina de sare, zahar, amidon si nitriti.
Muschi de manzat la cuptor cu ierburi aromate
Cumparati un muschi de manzat dintr-o sursa de incredere, pe care il crestati pe alocuri, introduceti catei de usturoi, il presarati cu sare de mare si piper proaspat macinat, il ungeti cu putin ulei de masline si spre sfarsitul prepararii adaugati ierburile aromate preferate (oregano, busuioc uscat, patrunjel etc.). Il lasati sa se raceasca si apoi il taiati in felii subtiri, pe care le puteti manca cu mustar sau castraveti murati in sar