Câteva zeci de instituţii de învăţământ din R. Moldova nu îşi vor mai deschide porţile anul acesta pentru elevi. Este una dintre consecinţele reformei învăţământului iniţiată acum câţiva ani de Ministerul Educaţiei. Se face pentru a economisi bani, dar şi pentru a nu ţine instituţiile goale. Sursa: Constantin Grigoriță
Soarta şcolilor este decisă de către consiliile raionale, care au luat deja o hotărâre sau care abia urmează să se întrunească în şedinţe să decidă prin votul tuturor consilierilor dacă mai sunt dispuşi să întreţină şcoli goale sau le închid imediat. De exemplu, o şcoală primară din raionul Floreşti va fi comasată cu liceul din localitate. În raionul Sângerei vor fi închise trei şcoli din satele Coada Iazului şi Izvoare, dintre care două sunt primare.
Potrivit Direcţiei de Învăţământ din Sângerei, lucrurile nu mai puteau fi continuate astfel deoarece în aceste instituţii învăţau câte 9-11 elevi. Consiliul raional va investi banii economisiţi pentru procurarea a trei autobuze şcolare. Şi cinci şcoli din stânga Nistrului vor fi lichidate începând cu 1 septembrie.
Decizia de optimizare a instituţiilor de învăţământ din regiune a fost luată la începutul anului curent. În mai multe localităţi din cauza lipsei claselor liceale, liceele vor fi reorganizate în gimnazii. Astfel se va întâmpla cu un liceu din oraşul Cahul, trei licee din Ocniţa şi trei din Ungheni. Reprezentanţii direcţiilor de învăţământ din aceste raioane spun că consiliile raionale au fost nevoite să reorganizeze instituţiile deoarece de mai mulţi ani nu s-au format clase liceale. Astfel, autorităţile consideră că vor economisi bani din buget.
Nu se grăbesc să ia decizii
Deşi până la începerea noului an de învăţământ mai sunt două săptămâni, reprezentanţii Ministerului Educaţiei spun că încă nu pot spune cu exactitate câte şcoli vor fi închise sau reorganizate anul ac