Pe 16 august 2011 toţi ochii erau aţintiţi spre Maternitatea Giuleşti. Incendiul puternic care a izbucnit în secţia de nou născuţi a unităţii sanitare a lăsat multă durere în urmă. Din 11 bebeluşi care aveau arsuri pe 70% din suprafaţa corpului, doar cinci au supravieţuit. Ceilalţi şase nu au fost la fel de norocoşi.
Deşi instanţa a stabilit vinovaţii, cei din sistem susţin că subfinanţarea şi lipsa de personal au stat la baza nefericitului eveniment.
Medicii de la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu din Capitală, instituţia unde au fost transportaţi de urgenţă bebeluşii arşi, spun că micuţii s-au vindecat aproape complet. La momentul respectiv, însă, sentimentele care l-au încercat pe profesorul Dan Enescu, managerul spitalului şi cel care a condus întreaga operaţiune de salvare, au fost contradictorii.
„Am trăit o atmosferă de front în permanenţă. Atunci când au venit acei copii, n-am avut sentimente, ci pur şi simplu o concentrare maximă. Era vorba de prematuri de şapte luni, iar unii dintre ei aveau maladii asociate”, a explicat profesorul Enescu, adăugând că în astfel de momente, ca medic, eşti nevoit „să faci cu o gingăşie deosebită nişte manevre care să asigure supravieţuirea”.
Dan Enescu: „Era o combinaţie de atenţie, grijă şi disperare!”
Atunci când i-au ajuns pe masa de operaţie, fiecare bebeluş cântărea maximum 950 de grame. A luat decizia să nu intervină chirurgical şi să aştepte. „Era o combinaţie de atenţie, grijă şi disperare, dar încercam să fiu cât se poate de lucid pentru că în clipa în care îţi pierzi reperele începi să pierzi controlul asupra evenimentului respectiv. Am avut răbdare şi automat acele degete au început să se albească, să se înroşească, să fie normale. În două săptămâni ce era negru a dispărut şi a devenit normal”, şi-a amintit Enescu.
Mobilizarea de forţe a fost maximă, înc