Primul semn pe care începi să-l simţi este durerea de cap îngrozitoare care creşte, starea de moleşeală, senzaţia de somn şi de căscat, chiar dacă nu eşti obosită, stare de vomă, uneori şi urechi înfundate, iar aceste stări se spune că pot duce chiar şi la moarte...
Încă nu există o explicaţie stiinţifică a deochiului. Ca o supoziţie a ceea ce ar putea fi deochiul este aceea că ar fi o stare de rău, provocată de o privire care invidiază sau admiră. Unii consideră deochiul fenomen paranormal, alţii spun ca este vrăjitorie.
Primul semn pe care începi să-l simţi este durerea de cap îngrozitoare care creşte, starea de moleşeală, senzaţia de somn şi de căscat, chiar dacă nu eşti obosită, stare de vomă, uneori şi urechi înfundate, iar aceste stări se spune că pot duce chiar şi la moarte.
O rugăciune
Nimeni nu poate explica deochiul, dar mulţi cred în el si sunt convinşi că au fost deocheaţi dacă încep să se simtă rău din senin. Şi mai curios este că simptomele dispar imediat ce se rosteşte o rugăciune sau un descântec împotriva deochiului.
Din bătrâni se spune că te poţi feri de deochi dacă porţi la mână o aţă roşie, o crenguţă de busuioc, o bijuterie de aur, un căţel de ustoroi sau lenjeria pe dos. În multe religii există amulete şi talismane şi se spune că ele te pot păzi de deochi (ochiul albastru de exemplu).
De trei ori
Superstiţii vechi spun că nu oricine poate să deoache, oricât de invidios ar fi şi oricât de rea i-ar fi inima. Se crede că persoanele care deoache sunt înzestrate cu un har şi anume au abilitatea înnăscută de a transmite vibraţii negative sau curenţi bioenergetici, concentrându-şi privirea asupra celorlalţi. Conform zumi.md, vechiul obicei de a-i apăra pe copii, scuipându-i în frunte de trei ori şi rostind un descântec, se păstrează cu sfinţenie şi în zilele noastre. Este moştenit de la