Care este cea mai performantă valută a lumii? E Bitcoin-ul. Pentru cei care nu au auzit de el, Bitcoin-ul e o cripto-monedă, o monedă virtuală, artificială.
A fost fondat în 2008 de un programator anonim care a folosit pseudonimul Satoshi Nakamoto. Nimeni nu știe cine e și ce hram poartă. E aproape ca un Bansky al Internetului. Și probabil că nu-i voi face un serviciu acum, dar interpretarea mea a modalității sale de funcționare e că Bitcoinii se dau prin procesul de „extracție”. Astfel există o rețea de calculatoare puse să rezolve o problemă matematică foarte complexă și persoana care reușește să o rezolve primește Bitcoinii. Se emit Bitcoinii, sunt înregistrați într-un registru contabil public numit „Blockchain” apoi se rulează devenind o monedă, totul complet descentralizat, asta fiind ceea ce sperie, precum și motivul pentru care sunt atât de populari. Deci nu sunt puse la dispoziție de stat. De fapt sunt regularizați de rețea. Rețeta succesului lor constă în faptul că sunt privați, anonimi, rapizi și ieftini.
S-a ajuns și în punctul în care au existat fluctuații uriașe ale Bitcoinului. Astfel, a urcat odată de la valoarea de vreo 13 dolari la 266, în decursul a patru luni, apoi a căzut la jumătatea valorii în șase ore. La ora actuală, valorează în jur de 110 dolari. Dar câștigă teren, se pare, începe să fie respectat. Furnizorii de servicii, cum ar fi cei de la Reddit sau Wordpress, acum acceptă și Bitcoin ca formă de plată. Și asta dovedește că lumea are încredere în tehnologie și începe să ticluiască, să disrupă și să pună la îndoială instituțiile tradiționale și modul de gândire despre valute și bani.
Și asta nu e surprinzător, dacă vă gândiți la situația disperată în care este UE. Recent a fost făcut un sondaj Gallup care a evidențiat că, în America, încrederea în bănci e la un minim absolut de circa 21%.
D