A spune „tehnologia ne face lenesi” nu necesita prea mult efort intelectual: evident ca ne face lenesi. Ideea de tehnologie se bazeaza tocmai pe ideea obtinerii unei eficacitati care sa permita reducerea efortului uman. Deci da, lenesi. Dar tehnologia nu ne ingrasa din acest motiv.
Kathy Sierra arata intr-un eseu care este adevarata cauza, citand un studiu efectuat in 1999 de dr. Baba Shiv:
Profesorul Baba Shiv a efectuat, alaturi de coautorul sau Alex Fedorikhin, un experiment simplu pe 165 de studenti. Jumatate dintre studenti au fost rugati sa memoreze un numar cu 7 cifre, iar cealalta jumatate sa memoreze un numar din doua cifre. Dupa ce au efectuat sarcina de memorizare, participantilor li s-a spus ca experimentul s-a incheiat, organizatorii oferindu-le sansa unei gustari. Studentii aveau de ales dintre o prajitura cu ciocolata si un castron cu fructe.
Cercetatorii au descoperit ca participantii care au memorat numarul format din 7 cifre erau cu 50% mai predispusi fata de celalalt grup sa aleaga prajitura cu ciocolata in dauna fructelor.
Rezultatul studiului are o implicatie subtila, dar foarte importanta. Consumarea resurselor de catre creier pentru a indeplini o sarcina (memorarea a 5 cifre in plus) i-a redus capacitatea de a fi eficienta in alta sarcina (mentinerea vointei). Asadar, se pare ca o functie cognitiva consuma acelasi „combustibil” ca alta functie cognitiva. Cu alte cuvinte, creierul are resurse limitate, iar competitia dintre functiile cognitive este una de tip „joc cu suma zero”. Orice actiune fortam creierul sa intreprinda, eficacitatea sa in realizarea altor sarcini va fi redusa.
Din acest motiv, numerosi CEO ai companiilor importante isi limiteaza numarul de decizii pe care sunt nevoiti sa le ia intr-o zi cumparandu-si 7 exemplare din acelasi costum. Cu cat luam mai putine decizii intr-o zi, chiar si