Până pe 8 septembrie, Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate (ARCEN) organizează proiectul „Cu bastonul prin București“ prin care oferă tururi ghidate gratuite, în fiecare weekend, celor care vor să afle mai multe despre istoria Capitalei. Ca orice bucureștean care se respectă, am ridicat puțin din sprânceană când am auzit de inițiativa celor de la ARCEN. De ce ar vrea cineva, vreodată să se plimbe prin București? Clădiri de patrimoniu în paragină, câini vagabonzi și numele „Prof. Dr. Sorin Mircea Oprescu“ tipărit pe prea multe plachete și afișe – astea sunt singurele lucruri care-ți sar în ochi când vrei să faci pe turistul. Sau cel puțin așa credea ignorantul de mine.
Aceste plimbări simpatice prin urbe au rolul de a ne aminti că Bucureștiul este un oraș plin de istorie, cu povești interesante, cu străduțe mici pe care s-au perindat oameni mari. Toată povestea asta pare a fi menită să-i facă pe bucureșteni să-și redescopere propriul oraș într-un formă care le-a scăpat primarilor incompetenți de după ’89.
Turul începe la Cercul Militar, sâmbăta la ora 11:00 și duminica la ora 18:00, unde ți se povestesc câteva chestii interesante despre Calea Victoriei, dar și despre Mânăstirea Sărindar peste care a fost construită clădirea armatei. De exemplu, eu nu știam că la Mânăstirea Sărindar a existat o icoană făcătoare de minuni la care se rugau bolnavii psihici care, la vremea respectivă, se credeau posedați. Dacă erai un cetățean mai prosper puteai chiar să închiriezi icoana trei zile acasă, ca să te rogi în liniște. Iată, dragi cititori, că antreprenoriatul bisericesc nu este o invenție a tranziției post-comuniste, ci pare a fi ceva ce vine cu meseria.
Mi-a plăcut mult cum sunt spuse aceste povești despre Bucureștiul de altădată. Cei de la ARCEN nu fac pe ghizii plictistori care de-abia așteaptă să scape de tine. Se vede că asta e o t