Potrivit legii de funcționare, Agenția Națională de Presă Agerpres “este o instituţie publică autonomă de interes naţional, independentă din punct de vedere editorial, sub controlul Parlamentului României”.
Fiind o instituție publică ce răspunde în fața Parlamentului, Agerpres ar trebui să fie un exemplu de echidistanță și obiectivitate jurnalistică.
Înainte de 2012, era un lucru binecunoscut acela că Agerpres se afla în sfera de influență a lui Dan Voiculescu. După alegeri, premierul Victor Ponta s-a asigurat că Agerpres se va afla în sfera sa de influență, astfel că a dat- o pe mâna directorului de presă al PSD, Alexandru Giboi.
Dacă nici înainte de această mutare, Agerpres nu era nici pe departe un model de eficiență și corectitudine, în ultimele luni a luat-o complet razna. La secțiunea “Politic”, din 10 știri, 11 sunt despre Victor Ponta. De bine, firește. Poate să se rupă PNL, UDMR poate să declare război civil, PDL poate să înceapă să facă Opoziție- după Agerpres, aflăm ce se mai întâmplă cu alte partide, la două, poate trei zile distanță!
Tot Agenția națională de presă este cea care a publicat celebrul interviu cu (acum) fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu. “Practic, ministerul şi-a făcut treaba...” sau “Practic, aţi diminuat pierderile semnificativ...”, erau constatările Agerpres. În plus, acesta își manifesta chiar și îngrijorarea că Relu Fenechiu ar putea să fie condamnat. “Doream să vă întreb despre procesul dumneavoastră, care este pe buzele tuturor. Doamne fereşte dacă pierdeţi procesul, pentru că scenariile sunt multiple. Dacă va fi o soluţie pozitivă... toată lumea a spus că este un ministru care a performat, începând cu primul ministru. (…)Pentru dumneavoastră ca om politic este important să se termine odată”, era îngrijorarea Agerpres.
În mod normal, așa cum spune și legea de funcț