A doua premieră a acestei săptămâni este un SF despre care s-a tot vorbit. Avem cel puţin trei motive să-l vedem - regizorul Neill Blomkamp, Jodie Foster şi Matt Damon. “Elysium” intră de azi în cinematografele din România. Filmul a avut premiera în SUA pe 9 august şi e pe locul 1 în box office, cu încasări de 30 de milioane dolari.
Într-un viitor nu foarte îndepărtat, anul 2154, Terra este o planetă a sărăciei, bolilor şi mizeriei, iar bogaţii lumii s-au mutat pe Elysium, un oraş-satelit, care pluteşte în spaţiu, unde totul străluceşte de curăţenie, iar oamenii sunt sănătoşi, tineri şi fericiţi.
Ideea asta a lumilor paralele nu este nouă, am mai văzut-o în “Total Recall -Memorie programată” sau “Upside Down - Între două lumi”, şi chiar în precedentul film al lui Blomkamp, “Districtul 9”. Este o metaforă viabilă a realităţii de azi şi este creatoare de conflict.
Utopia Elysium
Elysium este condus aparent de un preşedinte indian, Patel, dar puterea este în mâinile ministrului Apărării, Delancourt - Jodie Foster. Elegantă şi amabilă, vorbind franţuzeşte, căci Elysium este multirasial şi multinaţional, Jodie este, de fapt, autoritatea dură, care trebuie să apere liniştea şi bunăstarea. Ea dă ordin ca navetele spaţiale cu imigranţi să fie distruse. Are agenţi sub acoperire pe Pământ şi ştie tot ce se întâmplă. Echilibrul de pe Elysium trebuie păstrat cu orice preţ, iar ea ştie cel mai bine cât costă.
Pe de altă parte, cei de pe Pământ vor să ajungă în raiul de pe Elysium, mai ales cei care au o problemă de sănătate şi au nevoie de tratament. Oamenii rămaşi pe Pământ muncesc în fabrici în condiţii precare şi locuiesc în nişte clădiri dărăpănate. Filmările pentru acest segment au fost făcute în Mexic şi n-a fost nevoie de efecte speciale. Spitalele au dotări minime şi bolnavii mor pe capete. Toţi visează să ajungă pe Elysium, und