Oamenii de ştiinţă italieni au observat pentru prima dată un fenomen cosmic neobişnuit. Ei au descoperit cel mai puternic câmp magnetic din Universul cunoscut, acesta fiind situat în Calea Lactee la o distanţă de 6.500 de ani-lumină de sistemul solar al Pământului.
Studiul, conform cercetătorilor, consemnează prima dată când oamenii au asistat direct la un fenomen cosmic bizar, cunoscut sub denumirea de magnetar: o stea neutronică, ce are un câmp magnetic extrem de puternic, potrivit ANSA Med.
"Este descoperirea pe care o aşteptam de o lungă perioadă de timp", a spus conducătorul cercetărilor, astrofizicianul italian Andrea Tiengo. Rezultatele cercetărilor, care aparţin unei echipe de la Universitatea din Pavia IUSS şi de la Institutul Naţional de Astrofizică din Italia, au fost publicate în revistă Nature.
Cu o masă mai mare decât cea a Soarelui, magnetarii au, de regulă, diametre de aproximativ 20 de kilometri. Densitatea unui magnetar este una extrem de mare.
Un degetar plin de substanţă din interiorul unui magnetar ar avea o masă de 100 de milioane de tone, apreciază oamenii de ştiinţă.
Spre deosebire de stelele neutronice tipice, magnetarii se rotesc relativ lent, o rotaţie completă la fiecare 1-10 secunde, faţă de mai puţin de o secundă în cazul stelelor neutronice medii.
Câmpul magnetic rezultat generează explozii foarte puternice de raze X şi gamma, care au o viaţă activă foarte scurtă, de aproximativ 10.000 de ani.
Oamenii de ştiinţă estimează faptul că există 30 de milioane de magnetari inactivi în Calea Lactee.
(Sursa: ziare.com) Oamenii de ştiinţă italieni au observat pentru prima dată un fenomen cosmic neobişnuit. Ei au descoperit cel mai puternic câmp magnetic din Universul cunoscut, acesta fiind situat în Calea Lactee la o distanţă d