- Social - nr. 159 / 16 August, 2013 Oamenii de stiinta britanici de la Universitatea Exeter, citati de descopera.ro, sustin ca sucul de sfecla rosi, consumat zilnic, creste substantial rezistenta organismului. In studiul lor, specialistii britanici au descoperit ca sportivii care consumau aproximativ 600 de mililitri de suc de sfecla rosie, timp de sase zile consecutive, puteau practica exercitii cu 16% mai mult decat atunci cand acestia primeau medicamente de tip placebo. "Corpul se acomodeaza mult mai usor la efort atunci cand consumam regulat suc de sfecla rosie, care contine, in mod natural, cantitati mari de nitrati si antioxidanti. In ceea ce priveste rezistenta la efort, acesti nitrati sunt transformati de catre organism in oxid nitric, un compus capabil sa sporeasca fluxul sangelui si sa scada tensiunea arteriala, prin largirea si relaxarea vaselor de sange. La randul lor, muschii sunt alimentati cu mai mult sange bogat in oxigen, fiind capabili sa functioneze mai bine. Sucul de sfecla rosie este considerat superior consumului de sfecla gatita, deoarece procesul de gatire poate deteriora unii dintre nitratii naturali din sfecla. Pe de alta parte, sportivii consuma suc de sfecla rosie ca pe o solutie complet naturala, pentru a obtine performante, fara sa se considere ca s-au dopat”, explica specialistii. Alte studii au confirmat beneficiilesucului de sfecla rosie asupra sanatatii transmis de vechii romani, acestia folosind produsul natural ca tratament pentru febra si constipatie, dar si ca afrodisiac. "Totodata, un pahar de suc de sfecla rosie consumat zilnic reduce tensiunea arteriala cu 7%, imbunatateste fluxul sangelui, actioneaza ca un agent de detoxifiere al sangelui si al ficatului si este o sursa fabuloasa de diferite substante nutritive. Totusi, sucul de sfecla rosie nu este indicat pentru femeile gravide, pentru cei care iau medicamente contra hipe