Specialiştii sunt cei care spun că ciupercile comestibile, nucile, caisele şi fasolea sunt câteva alimente hrănitoare şi importante surse de antioxidanţi şi de proteine. Şi că toate acestea pot înlocui cu succes carnea!
Ciupercile comestibile sunt numite înlocuitori de carne datorită proteinelor valoroase din compoziţia lor. Sunt bogate în fibre, se digeră uşor şi au puţine calorii - doar 20 de calorii la 100 de grame.
Fără colesterol
Datorită unor aminoacizi din compoziţie, ciupercile seamănă la gust cu carnea, dar nu conţin colesterol. Proprietăţile se datorează substanţelor active care se găsesc în ciuperci: complexul vitaminic B, vitaminele C, D şi E şi minerale (potasiu, calciu, fosfor, sodiu şi zinc).
Considerată de nutriţionişti un „rezervor” de substanţe hrănitoare (vitamine din complexul B, acid folic, potasiu, magneziu, seleniu, proteine), fasolea are un conţinut caloric modest: doar 120 de calorii la o cană de boabe.
Inimă de atlet
Dieta cu fasole scade riscul de cancer de colon, de sân şi nivelul colesterolului „rău” din sânge. Boabele de fasole conţin glucide bune, care nu modifică brusc valoarea glicemiei, cum se întâmplă cu alimentele care au cantităţi mari de hidraţi (fructele dulci).
Nucile menţin sănătatea inimii şi au mare valoare terapeutică. Substanţele sale active (vitaminele A, B, E, C şi F, alături de minerale precum: fosforul, calciul, seleniul, potasiul, zincul, dar şi taninuri, flavonoizi, uleiuri volatile) sunt hrană pentru creier, inimă şi pentru sistemul osos. Nutriţioniştii îţi recomandă să consumi câte un pumn de sâmburi de nucă de cinci ori pe săptămână. Dacă ţii seama de sfatul lor vei avea o inimă de atlet!
Uşor de digerat
Caisa are o valoare energetică semnificativă, este foarte hrănitoare şi uşor de digerat. Din punct de vedere nutriţional, unii