- Ce este adevărat şi ce nu? -
Veritabili mini-vampiri ai verii, când se lasă seara devin de nesuportat. Să-i cunoaştem mai bine, ca să le venim de hac
Nu este adevărat...
Că muşcăturile de ţânţari sunt neplăcute şi periculoase
Simple vorbe în vânt: că ţânţarii din zonele tropicale ar fi ajuns şi în Europa (temutul ţânţar al tigrilor) provocând boli grave, mai ales în Franţa, Italia, Belgia şi Elveţia de sud; că transmit un microb care provoacă dureri puternice de cap şi oase; că tot mai mulţi oameni reacţionează alergic la muşcăturile de ţânţari. Urmarea: ameţeli, tulburări de circulaţia sângelui, umflături, ca la înţepăturile de viespi. Acuzaţii nedovedite până în prezent.
Nu este adevărat...
Că victimele preferate ale ţânţarilor sunt oamenii cu "sânge dulce"
Ce se spune nu este dovedit: că ţânţarii simt cu senzori speciali, de la peste 35 de metri distanţă, substanţe ca bioxidul de carbon, expirat de oameni şi animale sau emanat din transpiraţia lor; că micile bestii sunt atrase în mod special de mirosul de sudoare, acizi lactici, mirosul de brânză fermentată şi de picioare nespălate.
Nu este adevărat...
Că femeile sunt înţepate mai des decât bărbaţii
Dimpotrivă! Ultimele studii realizate în Germania au dovedit inversul: bărbaţii fac deliciul ţânţarilor, doar că ei nu simt totdeauna înţepăturile. Pielea femeilor este cu 20% mai subţire decât pielea bărbaţilor şi reacţionează mai sensibil.
Nu este adevărat...
Că lumina atrage ţânţarii
Nici vorbă! Ţânţarii sunt aproape orbi. Ei se orientează după miros.
Nu este adevărat...
Că femeile aflate în perioada menstruală sunt mai des atacate de ţânţari
Nici vorbă! Ţânţarii atacă femeile cu predilecţie în zilele dintre două cicluri menstruale, când femeile sunt predisp