Zahărul rafinat favorizează apariţia celor mai periculoase boli din zilele noastre: bolile cardiovasculare, cancerul şi diabetul zaharat. Ravagiile pe care le provoacă în corp sunt numeroase.
Prin rafinare, zahărul nu mai are nutrienţi, ci substanţe toxice
Reţine că zahărul rafinat îşi pierde toţi nutrienţii în urma proceselor la care este supus, în vreme ce zahărul nerafinat sau brut îşi păstrează intacte aceste substanţe benefice. Prin rafinare, în compoziţia zahărului se formează şi alte substanţe dăunătoare, cum ar fi acid fosforic, dioxid de sulf, acid formic. Acestea nu există în zahărul nerafinat sau brut.
Zahărul din nucă de cocos are un index glicemic mai mic decât cel din trestie sau sfeclă
Se obține din seva sau nectarul palmierilor şi conţine potasiu, zinc, fier, vitaminele B1, B2, B3 şi B6. Acest tip de zahăr care nu este rafinat şi nici albit are un index glicemic mediu, cu 10 procente mai mic decât cel obţinut din trestie sau sfeclă.
Afectează sănătatea creierului
Cercetătorii au descoperit că o dietă bogată în fructoză încetineşte procesul gândirii, afectând memoria şi capacitatea de a învăţa, scrie cotidianul britanic Daily Mail. Fructoza este prezentă din abundenţă în fructe, în anumite legume şi în miere, însă cercetătorii susţin că aceasta nu este dăunătoare, numai cea artificială, care este folosită ca îndulcitor şi conservant în industria alimentară.
Favorizează dezvoltarea cancerului
S-a demonstrat ştiinţific faptul că zahărul rafinat este implicat în dezvoltarea şi răspândirea cancerului. Un consum excesiv de zahăr intoxică celulele şi favorizează formarea tumorilor canceroase. „Această intoxicare a celulei conduce la o mai mare cantitate de insulină secretată şi la o cantitate mai mare de acid lactic, atât în celulă, cât şi în jurul ei – factori importanţi de creştere tumorală”, explică prof. dr. P