Un spectacol absolut impresionant a avut loc, miercuri seară, la Ateneul Român, în cadrul Festivalului "Vara Magică". Artişti desăvârşiţi mânuind instrumente de milioane. Opt muzicieni de o valoare inestimabilă şi opt instrumente, dintre care cinci de aproape 8 milioane de euro, s-au aflat pe scenă şi au încântat publicul.
Indiferent cât de valoros ar fi un instrument, fără măiestria şi talentul muzicianului n-ar avea nici o valoare. Miercuri seară, pe scena Ateneului Român au urcat artişti români care şi-au căpătat faima în străinătate, dar care n-au uitat nici o clipă publicul de acasă. Este vorba despre Liviu Prunaru, Valentina Svyatlovskaya-Prunaru, Marin Cazacu, Dorin Marc şi Cristian Andriş. Au ridicat spectatorii în picioare, la finalul concertului, şi au primit aplauze frenetice.
Ceea ce, poate, unii dintre cei care i-au ascultat n-au ştiut a fost faptul că pe scenă s-au aflat instrumente muzicale estimate la peste 7,7 milioane de euro. Aşadar, Liviu Prunaru (Konzertmeister în orchestra Concertgebouw din Amsterdam) a mânuit o vioară Antonio Stradivarius, creată în anul 1694 şi evaluată la 4 milioane de euro, iar Valentina Svyatlovskaya-Prunaru a cântat la o altă vioară celebră, şi anume o Andrea Guarneri, evaluată la 3,5 milioane de euro. Renumitul Marin Cazacu şi-a încântat publicul cu violoncelul Lorenzo Ventapane, din 1920, evaluat la circa 100.000 de euro, iar Dorin Marc, cu vestitul său contrabas, de aproximativ 100.000 de euro. Festivalul Vara Magică a început pe 10 august şi ne va încânta cu seri speciale la Ateneul Român până la 21 august.
«Mi-am asigurat viola veche de 100 de ani»
Viola tânărului Cristian Andriş, o "Blanchard" creată în 1911, la Lyon, a completat superb viorile, contrabasul şi violoncelul.
"Viola este proprietate personală. Am asigurat-o pentru 40.000 de euro. La fel de valoros este, însă, şi