Parcul Dendrologic de la Bazoş, cel mai mare din vestul ţării, unde natura se dezvăluie în toată splendoarea ei, a devenit un loc foarte căutat de copii, acum când vacanţa mare se apropie de final. Multe familii vin aici cu copiii la un picnic ecologic, în luminişuri ce miros a fân proaspăt cosit.
Situat la circa 25 de kilometri de Timişoara, Parcul Dendrologic de la Bazoş adăposteşte specii de arbori unice în ţară, aduse de peste Ocean. Stejarul de 30 de metri înălţime, care a trecut de o jumătate de mileniu şi care nu poate fi cuprins de cinci bărbaţi puternici, îşi întâmpină vizitatorii, de la intrare, cu o umbră deasă care se revarsă peste vegetaţia din jur.
După zeci de ani în care a fost neglijat, parcul a început să fie revitalizat, în 2011, cu sprijinul Ambasadei Franţei în România, după vizita pe care Christophe Felder, directorul Arboretului francez ‘Arbofolia’, a efectuat-o la Timişoara şi când a fost semnat un protocol de înfrăţire între cele două parcuri.
Astfel, au fost prevăzute acţiuni de ecologizare a unor arii-pilot din parc, au fost identificate circuite de vizitare, s-au amenajat alei, au fost inscripţionate principalele specii protejate, iar promovarea parcului s-a făcut prin intermediul tuturor misiunilor diplomatice din Timişoara.
Istoria Parcului de la Bazoş începe în 1909, când au fost aduse aici primele exemplare de arbori de colecţie de la cel mai mare arboretum din lume, cel al Universităţii Harvard. Astăzi, 800 de specii diferite de arbori şi arbuşti din toată lumea sunt plantate în parc, unele dintre acestea fiind unice în ţară.
Parcul a aparţinut familiei Ambrozy până în 1934, când a fost cumpărat de Casa Pădurarilor Statului. Douăzeci de ani mai târziu, acesta a primit statutul de rezervaţie ştiinţifică şi a intrat în administraţia Institutului de Cercetare şi Amenajare Silvică (ICAS). Din 1984, Parcul dendrolo