În șase țări occidentale din UE nu există salariu minim și nimic nu se opune ca veniturile să fie la fel de coborâte ca în Europa de est.
Christine Lagarde, directoarea Fondului Monetar Internațional (FMI), nu se aștepta probabil ca una din sugestiile făcute de ea guvernului de la Madrid în vedera reducerii deficitului bugetar să producă un asemenea scandal in Spania.
FMI, prin persoana directoarei Christine Lagarde, a propus ca Spania sa reducă salariile cu 10%... Ceea ce, din perspectiva doctrinei disciplinei bugetare europene actuale, care nu ține seama de particularitățile locale ale țărilor în dificultate putea părea doar o măsură de rutină, se dovedește o propunere total neavenită în cazul Spaniei, unde salariile sint mici în comparație cu multe alte țări ale Europei occidentale, ba chiar ceva mai mici și decât în Grecia.
In practică, diferențele intre salariul minim garantat de lege merg in Europa de la 1 la 10 !...
Cel mai ridicat salariu minim garantat prin lege se întîlnește în Luxembourg - 1872 de euro pe lună, urmat de Belgia cu 1500.
Urmează, cu salarii minime intre 1400-1500, Olanda, Irlanda si Franța, iar imediat după aceea Anglia cu 1200.
Majoritatea țărilor vin apoi mult mai jos: Slovenia cu 784, ceva mai mult decat Grecia, Malta, Spania și Portugalia, care se situează jos, la scară occidentală, cu 566 euro pe lună.
Si mai jos vin TOATE țările foste comuniste din UE (cu excepția Sloveniei), unde salariul minim garantat este sub 400 euro. In coada listei se plasează România cu 179 si Bulgaria cu 159 de euro pe lună.
In sfârșit, in șase țări, toate occidentale, nu exista salariu minim - țările scandinave: Suedia, Finlanda, Danemarca, apoi Germania, Austria și Italia. In acestea șase, așadar, unde legea nu garantează un venit minim, nimic nu se opune ca venit