Condiţiile climaterice favorabile din acest an vor asigura o creştere de 20% în agricultură , ceea ce va asigura circa jumătate din creşterea prognozată de 4,4% a Produsul Intern Brut în anul curent, potrivit unui studiu elaborat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”.
Dacă în 2013 creşterea este bazată pe recuperarea sectorului agricol, în anul următor aceasta va fi alimentată de sectorul serviciilor, care va asigura aproape jumătate din creşterea prognozată de 4,6% a PIB-ului.
Preţul mediu la grâu în acest an va fi de 2 lei
În pofida riscurilor asociate cu incertitudinea economică din UE şi temperarea creşterii în zona CSI, amplificate de probleme interne, analiştii consideră că nu este exclus şi un scenariu mai pesimist, conform căruia economia ar putea creşte cu doar 3,5%. Oferta înaltă din sub-sectorul fitotehnic, în special pentru producţia de grâu, va contribui la menţinerea unor preţuri scăzute, fapt ce ar putea defavoriza producătorii agricoli. În cazul grâului, preţul mediu va fi de 2 lei/kg, iar o eventuală majorare a acestuia pentru satisfacerea intereselor unor producători, ar presupune retragerea unor cantităţi importante de cereale. Pentru ca preţul la grâu să se majoreze cu 5%, de pe piaţă trebuie retrasă o cantitate de 154,2 tone. La nivel mondial se prevede o scădere a preţului la grâu cu aproximativ 9,1%. Producţia animală înregistrează o evoluţie dinamică, stimulată de creşterea producţiei de carne de porc şi de pasăre. Există însă riscuri în zootehnie, legate de instabilitatea producţiei vegetale.
O posibilă falimentare al BEM ar crea o retragere masivă a depozitelor Sectorul bancar continuă să fie stabil în acest an, cu suficiente lichidităţi şi o bună capitalizare. Declinul BEM şi schimbarea obscură a proprietarilor MAIB, au afectat atractivitatea sectorului bancar pentru potenţialii investitori. Mult mai grav este f