Majoritatea liderilor arabi au sprijinit tacit sangeroasa lovitura de forta armatei egiptene impotriva Fratiei Musulmane, vanzand in aceasta o frana a amenintarii pe care o reprezinta Fratia pentru puterile lor, considera expertii intervievati de AFP.
Doar Qatarul, care l-a sustinut deschis pe Morsi, si Tunisia, unde partidul aflat la putere apartine aceleiasi miscari, au condamnat de o maniera virulenta baia de sange in care si-au pierdut viata aproape 600 de oameni, miercuri, potrivit unui bilant oficial.
In schimb, regele Abdallah al Arabiei Saudite si-a anuntat vineri sprijinul pentru puterea egipteana "in fata terorismului" si a cerut "egiptenilor, arabilor si musulmanilor sa se opune tuturor celor care incearca sa destabilizeze Egiptul".
"Toate monarhiile din Golf, cu exceptia Qatarului, precum si Iordania si alte tari arabe se tem de exportarea revolutiei Fratiei Musulmane la ei. De aceea au mizat pe revenirea la schema clasica a unei maini forte in Egipt, tara pivot in lumea araba", noteaza Khattar Abou Diab, profesor la Paris-Sud.
Armata egipteana, la putere din 1952, l-a destituit la inceputul lui iulie pe islamistul Mohamed Morsi, primul presedinte civil ales democratic, in urma cu un an.
Majoritatea tarilor arabe, cu Ryadul in frunte, "au constatat cu neplacere ponderea in crestere a Turciei si a Iranului in toate dosarele legate de lumea araba. Sustinerea lor pentru noul regim egiptean arata dorinta de a refonda un nou sistem regional pur arab, pe modele mai clasice", spune si Abou Diab, specialist in lumea araba.
Gratie Primaverii arabe, guvernului din Turcia, provenit si el dintr-o miscare islamista, a ajuns la statutul de putere regionala si se implica pe fond in problemele lumii arabe. Iranul, la randul lui, si-a intarit legaturile cu Damascul si reluase legaturile cu Fratia Musulmana