Sustinerea lui Mohammed Morsi in Egipt, venita din partea guvernului de la Ankara, are o miza ascunsa, direct legata de politica Turciei de a deveni un lider important al Orientului Mijlociu.
Iar asta pentru ca, dupa ce a sprijinit direct revolutia egipteana impotriva fostului dictator Hosini Moubarak, guvernul turc a investit atat politic, cat mai ales financiar in "proiectul Morsi", care urma sa ii confere mult dorita crestere a influentei regionale.
Asadar, demiterea lui Morsi din functia de presedinte, precum si marginalizarea Fratilor Musulmani pe scena politica de la Cairo, naruiesc proiectul geopolitic al Turciei in Orientul Mijlociu.
"Turcia credea in acest sens ca transformarea Orientului Mijlociu va fi una in favoarea sa, castigand astfel influenta in momentul in care Fratii Musulmani ar fi ajuns la putere in Egipt, Siria sau Tunisia, insa evenimentele recente ne-au aratat ca acest plan nu a functionat in Siria, in timp ce in Egipt s-a prabusit. Acum, pierzand controlul situatiei din regiune, Turcia risca sa devina izolata in Orientul Mijlociu", a declarat profesorul Ilter Turan, de la Universitatea Bilgi din Istanbul, citat de Al Arabiya.
Guvernul turc, in frunte cu premierul Erdogan, s-a bucurat de o puternica simpatie in randul statelor arabe, dupa ce a criticat dur atitudinea Israelului fata de populatia palestiniana, implicandu-se direct totodata impotriva regimului condus de Bashar Al Assad in Siria.
Cu toate acestea, rasturnarea politica din Egipt, problemele interne din Tunisia, cat mai ales protestele care au cuprins Turcia in ultima perioada, au tensionat relatiile dintre Ankara si ceilalti actori regionali importanti, precum Arabia Saudita si Qatarul, considera la randul sau, profesorul si analistul Huseyin Bagci, care adauga: "Desi Turcia a oferit un raspuns moral fata de criza actuala,