Pe măsurăce câinele tău îmbătrâneşte, apar şi schimbările în modul în care funcţionează corpul său.
Problemele unui câine bătrân sunt scăderea funcţiei imunitatre, deteriorarea calităţii pielii şi a blănii şi problemele intestinale frecvente.
Semnele îmbătrânirii
Schimbările prin care trece organismul câinelui îl afectează în multe feluri. Se poate observa uşor blana tocită, pielea uscată şi lăsată, vitalitate scăzută, creşterea în greutate, slăbirea articulaţiilor şi chiar scăderea masei musculare.
Un câine care a îmbătrânit poate avea nevoie de mai puţine calorii, dar pentru a compensa problemele care apar, el are nevoie de alimente care să conţină proteine de calitate şi nutrienţi echilibraţi cu grijă.
Semnele îmbătrânirii:
-reducerea activităţii;
- creşterea în greutate;
- scăderea imunităţii;
- deteriorarea calităţii pielii şi a blănii;
- perniţele degetelor se îngroaşă şi unghiile devin sfărâmicioase;
- pierderea dinţilor;
- inflamarea articulaţiilor: musculatura, osatura şi cartilajele se reduc cu vârsta;
- pe măsură ce plămânii îşi pierd elasticitatea, volumul pulmonar descreşte, câinele va obosi mai uşor,
- măduva osoasă devine grasă, ceea ce poate avea ca efect un debut lent al anemiei, slăbiciune şi o capacitate scăzută de mişcare;
- pierderea acuităţii: cristalinul ochiului devine tulbure, înceţoşat odată cu vârsta; pe măsură ce animalele îmbătrânesc, celulele nervoase şi aparatul de auz se degenerează, având ca rezultat o pierdere progresivă a auzului.
Scăderea funcţiei imunitare
Pe parcursul vieţii unui câine, apare un proces care se numeşte peroxidare. Acest proces este un proces normal, pe care corpul îl foloseşte pentru a distruge celulele care şi-au pierdut utilitatea şi a omorâ germenii şi paraziţii. Din nefericire acest proces poate afecta şi celulele sănătoa