Transpiratia e o reactie absolut normala si necesara a organismului. Insa ce e de facut cand simti cum curg apele pe tine fara motiv, iar mirosul te face sa strambi din nas?
Inainte de toate, ar trebui stabilit cat de mult e prea mult in cazul transpiratiei. Cand afara sunt peste 30 de grade Celsius si asfaltul se incinge de-a dreptul, e absolut firesc ca organismul sa-ti ceara drepturile prin toti porii.
Dar, cand temperatura mediului nu e foarte ridicata, palmele sunt mai mereu umede ti te simti lac de apa, atunci e cazul sa-ti ridici semne de intrebare. Mai mult decat atat, si mirosul e un mod prin care organismul incearca sa comunice ca are nevoie de ajutor medical.
In termeni medicali, i se spune hiperhidroza. E un fenomen des intalnit ti poate fi tinut sub control. Numai ca, inainte de inceperea oricarui tip de tratament, trebuie stabilita cu precizie cauza aparitiei transpiratiei excesive, in urma unui control medical detaliat. In functie de momentul in care se manifesta, afectiunea le indica medicilor mai multe posibile probleme de sanatate.
Transpiratia abundenta poate masca boli deosebit de grave, precum diabetul, bolile cardiovasculare, boala Parkinson, cancerul, pneumonia, tulburarile glandei tiroide, insufi cienta hepatica sau renala. Pe de alta parte, in perioada pubertatii, a menstruatiei, a menopauzei, cand hormonii sunt responsabili cu stimularea activitatii glandelor sudoripare, nu e cazul sa ne facem griji, dar nici nu trebuie sa ignoram transpiratia abundenta.
In ciuda igienei riguroase, se intampla ca transpiratia sa emane izuri greu de suportat. Iar cand spunem riguroasa, acest termen atribuit igienei se refera la minimum doua dusuri zilnice, insistand asupra axilelor, palmelor, picioarelor, zonei inghinale si regiunii de sub sani. Diabeticii au un miros specific de mere stricate, in vreme ce un iz de amoniac