Paraziţii din alimente pot provoca multe neplăceri, mai ales acum, când oamenii se îndreaptă din ce în ce mai mult către dietele sănătoase, consumând foarte multe fructe şi legume.
Listeria - parazitul din fructe, legume, lapte şi mezeluri
Bacteria Listeria contaminează produsele proaspete, fructele şi legumele şi se manifestă prin febră, dureri musculare, crampe sau diaree. Infecţia se poate instala după două zile, uneori chiar şi după două luni de la infestare.
Produsele proaspete trebuie spălate temeinic şi lăsate să se zvinte. Se depozitează la frigider la temperaturi mai mici de 4 grade. Curăţaţi orice obiect sau suprafaţă care a intrat în contact cu fructele şi legumele proaspete.
Bacteria listeria poate fi găsită în laptele proaspat, uneori şi în iaurt sau branza Brie sau feta. Din lapte, listeria dispare numai prin pasteurizare.
Mezelurile sunt expuse şi ele riscului de a fi infestate cu bacteria listeria. Odata ajunsa in fabricile de mezeluri, bacteria poate supravietui ani intregi.
Cel mai mare risc de a se îmbolnăvi de listerioză îl au bătrânii, femeile însărcinate şi persoanele cu imunitate scăzută.
Salmonela - parazitul din ouă, pui, fructe, legume şi alimentele procesate
Bacteria salmonela afecteaza puii şi ouăle acestora. Chiar dacă ouăle sunt proaspete, ele tot pot fi purtătoare de salmonela - bacteria intră în ou înainte de a se forma coaja.
Infecţia cu salmonela se manifestă prin crampe stomacale, febră, diaree, de la 12 până la 72 de ore de la infestare. Boala durează în medie 7 zile.
Fierbeti ouăle tari, gătiţi puiul la temperaturi ridicate, separat de alte alimente, spălaţi-vă pe mâini, curăţaţi vasele, ustensilele şi orice alt obiect utilizat la gătit.
Salmonela mai poate fi găsita şi pe roşii, ardei iuţi, salată verde şi papaya. Spălaţi temeinic fructele şi legumele şi păstraţi-le la f