Nu se știe încă data la care românii vor putea avea acces la terapii noi, după cinci ani în care lista de medicamente compensate nu a fost actualizată cu molecule noi, însă Ministerul Sănătății analizează mai riguros listele, pentru a nu repeta câteva greșeli făcute în 2008.
Potrivit metodologiei de includere a medicamentelor noi pe lista de compensare in conformitate cu tehnologia de evaluare, in procesul ce s-a desfasurat in luna iunie au fost depuse 167 de dosare, din care 141 pentru medicamente noi si 26 pentru indicatii noi.
Dintre acestea, 85% sunt pentru medicamente inovative, 11% pentru combinatii, 3% pentru medicamente generice si 1% pentru medicamente biosimilare.
Medicamentele sunt destinate urmatoarelor patologii: 16% cancer, 10% diabet zaharat, 8% HTA, 5% anemii, 4% leucemii și 2% boli psihice.
Ministerul a promis un control mai riguros al decontărilor pentru medicamentele incluse pe listă. "Ultima listă datează din 2008. Ar fi trebuit ca aceasta listă să fie însotita din 2009 de protocoale terapeutice. Din păcate foarte multe protocoale nu au fost implementate. Lista a funcționat haotic, ceea ce a dus la acumularea a aproape 4 miliarde de lei arierate, ca urmare a faptului ca nu s-a înregistrat control asupra modului cum a fost folosita", potrivit ministrului Sănătății, Eugen Nicolăescu.
Care sunt riscurile unei implementări greșite a listei de compensate?
Are MS banii necesari sau se va crea un deficit similar celui din 2008? Pe ce criterii se va face includerea pe listă, având în vedere miza uriaşă pentru producători? Datoria statului față de producători la medicamentele compensate este de 5,6 miliarde de lei, din cauza termenelor de plată care depășesc un an, iar ministerului ar putea să îi lipsească banii necesari actualizării listei.
Vor mai găsi pacienţii medicamentele noi în farmaci