Persoanele care nu au locuinţă şi vor să închirieze una ar fi bine să o facă cât mai curând, întrucât vara, cea mai bună perioadă de închiriere, este pe sfârşite. Chiriile sunt mai mici pentru că studenţii sunt în vacanţă, iar proprietarii sunt dispuşi să mai lase la preţ pentru a nu sta cu apartamentele goale. Din acelaşi motiv, chiriile cresc odată cu apropierea startului anului universitar, când studenţii încep să caute locuinţă pentru anul următor.
Comparativ cu anul trecut, în această perioadă chiriile apartamentelor sunt un pic mai mari, dar chiar şi aşa merită, întrucât spre toamnă, când studenţii şi elevii revin în Capitală chiriile vor creşte cu 10-15%.
“Faţă de anul trecut, chiriile sunt cu un 2-3% mai mari. Odată cu trecerea verii, în momentul când studenţii vor începe să îşi caute gazde în marile oraşe, unde există centre universitare, chiriile vor creşte cu 10-15%”, a spus Daniel Crainic, director imobiliare.ro.
Tarifele de închiriere practicate în marile oraşe acoperă o plajă largă de preţuri, răspunzând atât cerinţelor unui chiriaş cu buget restrâns, cât şi ale unuia cu buget ridicat. Pe mai puţini bani pot fi închiriate apartamente în blocuri vechi (nemobilate sau mobilate modest), în timp ce preţurile maxime sunt valabile pentru unităţile locative cu suprafeţe generoase, amenajate modern şi amplasate în blocuri construite recent în centrul marilor oraşe.
Chirii în Timişoara
În oraşul de pe Bega, garsonierele situate central pot fi închiriate cu 230-250 de euro pe lună, iar preţul de închiriere pentru apartamentele de două camere începe de la 250 de euro.
Pentru locuinţele cu trei camere, chiriile pornesc de la 350 de euro pe lună şi, în funcţie de dotările apartamentelui, precum şi de zona unde se află amplasat, pot ajunge şi la 1.000 de euro pe lună. Chiriile în alte cartiere decât cele situate central în Timişoar