Oamenii de stiinta italieni au observat pentru prima data un fenomen cosmic neobisnuit. Ei au descoperit cel mai puternic camp magnetic din Universul cunoscut, acesta fiind situat in Calea Lactee la o distanta de 6.500 de ani-lumina de sistemul solar al Pamantului.
Studiul, conform cercetatorilor, consemneaza prima data cand oamenii au asistat direct la un fenomen cosmic bizar, cunoscut sub denumirea de magnetar: o stea neutronica, ce are un camp magnetic extrem de puternic, potrivit ANSA Med.
"Este descoperirea pe care o asteptam de o lunga perioada de timp", a spus conducatorul cercetarilor, astrofizicianul italian Andrea Tiengo. Rezultatele cercetarilor, care apartin unei echipe de la Universitatea din Pavia IUSS si de la Institutul National de Astrofizica din Italia, au fost publicate in revista Nature.
Cu o masa mai mare decat cea a Soarelui, magnetarii au, de regula, diametre de aproximativ 20 de kilometri. Densitatea unui magnetar este una extrem de mare.
Un degetar plin de substanta din interiorul unui magnetar ar avea o masa de 100 de milioane de tone, apreciaza oamenii de stiinta.
Spre deosebire de stelele neutronice tipice, magnetarii se rotesc relativ lent, o rotatie completa la fiecare 1-10 secunde, fata de mai putin de o secunda in cazul stelelor neutronice medii.
Campul magnetic rezultat genereaza explozii foarte puternice de raze X si gamma, care au o viata activa foarte scurta, de aproximativ 10.000 de ani.
Oamenii de stiinta estimeaza faptul ca exista 30 de milioane de magnetari inactivi in Calea Lactee.
Oamenii de stiinta italieni au observat pentru prima data un fenomen cosmic neobisnuit. Ei au descoperit cel mai puternic camp magnetic din Universul cunoscut, acesta fiind situat in Calea Lactee la o distanta de 6.500 de ani-lumina de sistemul sola