Datele din buletinul statistic in domeniul muncii si protectiei sociale pozitioneaza judetul Iasi pe primul loc intr-un clasament care vizeaza numarul persoanelor cu handicap. Nici mai mult nici mai putin de 24.815 de ieseni adulti au handicap. Dintre acestia, 501 sunt deja in grija institutiilor specializate, unde au parte de ingrijire permanenta. Pe locul doi se claseaza judetul Suceava, care insumeaza 18.043 de persoane cu handicap.
Pe podium este si judetul Bacau, cu 15.234 de persoane cu nevoi speciale. Urmeaza judetele Neamt, Vaslui si Botosani. In regiunea Nord-Est sunt inregistrate in total 94.434 de persoane cu handicap, ce beneficiaza de toate prestatiile si drepturile care le revin potrivit legislatiei. La Serviciul Persoane Adulte cu Handicap din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Iasi (DGASPC) s-au primit, in anul 2013, 430 cereri prin care se solicitau drepturi restante, bilete de transport gratuite, diferite lamuriri referitoare la drepturile prevazute de lege, retrimiterea la plata a sumelor returnate, obtinerea de roviniete sau alte solicitari. Rovinetele au fost acordate pentru 57 de ieseni cu handicap, care au un autoturism adaptat sau pentru persoanele care au in grija o persoana cu handicap. Indemnizatia lunara pentru iesenii adulti cu handicap este in cuantum de 201 lei, iar pentru insotitorii nevazatorilor cu handicap grav este de 610 lei.
"În cursul semestrului I din anul 2013 a fost emis, în cadrul Serviciului Persoane Adulte cu Handicap, un numar de 8.399 decizii de acordare de prestatii sociale, dintre care 1.843 decizii pentru dosare noi intrate, 260 copii si 1.583 adulti si un numar de 6.556 de decizii pentru prelungiri certificate de încadrare în grad de handicap, 1.156 pentru copii si 5.400 pentru adulti", a precizat Tiberiu Bantas, purtator de cuvant DGASPC Iasi. @N_P