-AA+A
Balul Tradiţional al Romilor, numai ritm şi voie bună Mai vechi decât Festivalul Tradiţiilor Ţigăneşti, Balul Tradiţional al Romilor a depăşit o sută de ani, cum spunea Emil Neia Lăcătuş, preşedintele Partidei Romilor Pro-Europa filiala Bistriţa-Năsăud, şi se bucură de o mai mare atenţie emoţională din partea tinerilor şi vârstnicilor. La 21.30, când la restaurantul „Liliacul”, din splendidul Parc Municipal, au început să se audă melodiile formaţiei condusă de Stelian din Cluj-Napoca, în ring erau doar copii, generaţia de dansatori de mâine, însă pe parcursul unei jumătăţi de oră au purces la dans tinerii şi chiar „însuraţii”. Însuşi preşedintele Lăcătuş a „exersat” câteva mişcări de dans pentru a-i îndemna pe cei mai „ruşinoşi” să îndrăznească, însă odată pornit balul, s-a jucat „pe rupte”, muzica fiind foarte bună.
Spre deosebire de alte zone ale ţării, romii din judeţul nostru nu au etalat ostentativ bogăţii, nu s-au văzut la gâtul fetelor salbe de cocoşei sau taleri, nici alte accesorii extravagante, toată lumea fiind îmbrăcată europeneşte, frumos, curat. Conjudeţenii şi conaţionalii noştri, romi, au arătat că ştiu să se distreze, cine ştie ca ei?, şi au făcut-o în mod civilizat, liniştit. Nu s-a auzit nici cel mai mărunt cuvânt de jignire, nu a aruncat nimeni vorbe altcuiva, şi lucru mai de luat în seamă, nu au fost văzuţi bărbaţi sau femei ameţiţi de alcool, fiecare bând, după cum se poate bănui, atât cât i-a păstrat mintea trează. De notat, muzica decentă, fără trimiteri licenţioase, fără nimic jenant.
În acelaşi timp, romii social-democraţi au dansat la Viişoara, în cadrul unui bal „paralel” despre care se speră să fi oferit condiţii de distracţie la fel de bune.
Până către zori, muzica şi voia bună au bucurat sufletele romilor şi micii dansatori poate întreabă deja despre ediţia de la Sfântă Măria de anul viitor.
@N_