Europa se confruntă cu o creştere de miliarde de euro a costurilor pentru a ţine sub control tuberculoza, în condiţiile în care se răspândesc forme rezistente la medicamente ale acestei boli, relevă un studiu de pionierat, citat de Reuters şi preluat de Agerpres.
Considerată adesea o boală a trecutului sau una restrânsă la comunităţile marginalizate, tuberculoza implică anual costuri directe de peste 500 de milioane de euro pe regiune şi alte 5,3 miliarde de euro pierderi de productivitate.
Studiul, realizat de economişti din domeniul sănătăţii din Germania, evocă de asemenea povara economică a tuberculozei, care depăşeşte cu mult costurile probabile ale investiţiilor în cercetarea extrem de necesară pentru a dezvolta mai multe medicamente şi vaccinuri eficiente - lucru care, spun autorii, guvernele şi industria medicamentelor trebuie să-l facă urgent.
Potrivit profesorului Roland Diel de la spitalul universitar Schleswig-Holstein din Kiel, care a condus studiul, se ştie că producerea medicamentelor şi vaccinurilor este foarte scumpă, dar dacă se iau în considerare costurile bolii, atunci aceasta se justifică.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătaţii (OMS), tuberculoza a infectat 8,7 milioane de oameni din întreaga lume în 2011 şi a ucis 1,4 milioane. Nu mai puţin de două milioane de persoane pot avea tulpinile rezistente la medicamente până în 2015, afirmă organizaţia cu sediul la Geneva.
Chiar şi tratarea tuberculozei tipice este un proces de lungă durată. Pacienţii trebuie să ia un cocteil de antibiotice timp de şase luni şi mulţi nu reuşesc să finalizeze tratamentul. Acest fapt, alături de utilizarea excesivă şi incorectă a antibioticelor, a alimentat apariţia tuberculozei rezistente la medicamente multiple (MDR-TB) şi a celei cu rezistenţă extinsă (XDR-TB).
"Oamenii presupun că, în ce