Prăjitura răsturnată cu prune, este un dulce apetisant, de sezon, preparat cu ingrediente puţine şi sănătoase.
Ingrediente (pentru o formă cu diametrul de 26 cm):
5 ouă mari
100 g de făină
100 g de zahăr alb
500 g de prune (sau de cât e nevoie pentru a tapeta forma cu prunele tăiate pe jumătate)
1 lingură de zahăr brun (sau alb)
scorţişoară după gust
1 linguriţă de praf de copt
coaja rasă a unei lămâi
un strop de esenţă de vanilie
un vârf de sare
unt pentru ungerea formei.
Mod de preparare:
Încingem cuptorul la 180°C.
Ungem cu unt forma de tort.
Spălam, uscăm şi tăiem prunele jumătăţi.
Punem prunele tăiate în formă, cu scobitura în sus, aranjându-le astfel încât să o acopere cât mai uniform.
Într-un castron, amestecăm lingura de zahăr brun/alb cu praful de scorţişoară, distribuim amestecul în mod uniform deasupra prunelor. Dăm la cuptor pentru 15 minute, timp în care pregătim compoziţia de pandişpan.
Separăm gălbenuşurile de albuşuri.
Într-un castron mare punem gălbenuşurile, zahărul alb, coaja rasă de lămâie şi esenţa de vanilie şi batem compoziţia (cu ajutorul mixerului) până când obţinem o cremă spumoasă şi albă.
Într-un alt castron batem bine albuşurile cu un vârf de sare cu mixerul, până când devin tari.
Adăugăm albuşurile bătute la compoziţie, amestecăm un moment cu mixerul pentru a obţine o compoziţie omogenă.
Adăugăm faina amestecată cu praful de copt, cernând-o printr-o sită şi amestecând cu delicateţe, de jos în sus, cu ajutorul unei linguri de lemn, pentru a nu dezumfla compoziţia.
Turnăm compoziţia peste prune, încercând s-o distribuim cât mai egal.
Dăm la cuptor, pe grila din mijloc, pentru cel puțin 30 de minute, până când suprafaţa prăjiturii capătă o culoare aurie. Pentru a verifica dacă este gata introducem o scobitoare în